Samhørighed med omverdenen
Af Michael Lykke Andersen
Teik Hansen betegner sig selv som en eksistentiel maler. Selv om begrebet eksistentiel ikke særlig tit ses i relation til billedkunstnere:
– Billedkunst handler vel for mig om at føle en samhørighed med sin omverden. Hvordan lever du? Hvad er mennesket? Prøve at få et ofte kompliceret liv delt op i enkle bestanddele, som det også er. Se for eksempel på naturfolk. De lag hele tiden med dem, og sammenlign med os i vores verden. Det gælder også mig selv – at male er at arbejde med sig selv, når man gør det som jeg.
– Det bliver mere og mere personligt for mig. I perioder, hvor jeg laver meget, kan jeg næsten gå ind i mine billeder. Men der skal man vel også skelne – for maleriet, oliefarven og tuschen er redskaber, der bringer en i direkte kontakt med stoffet, mens litografiet jo er en mere kompleks fremstillingsmåde, hvor man samarbejder med trykkeren om at skabe et resultat.
Startede med ægyptere
– Da jeg startede med at male, var det faktisk håbløst umoderne. Det kom så senere, det med moden. Jeg synes man kan mærke tydelige tendenser i retning af, om der er interesse for kunst eller ej. Men når man er kommet til mit stade i livet, så er spørgsmålet, om man overhovedet har noget andet valg end at fortsætte med det man kan – og kan lide. Jeg er på et godt stade, synes jeg.
Jørgen Teik Hansens start var formelt i 1969 på Kunstakademiet. Men egentlig begyndte det for alvor et år før. På Glyptoteket i København.
– Der var et kursus i tegning, hvor vi skulle male de gamle egyptere fra krukkerne. Der var et eller andet, der fangede mig ind – og jeg vidste – at jeg havde fat i noget, som ville spille afgørende ind i mit liv, fortæller Jørgen Teik Hansen.
– Det er et naturligt led i de ting, jeg arbejder – det handler for mig lidt om død og om opståen, siger Jørgen Teik Hansen om sit billede til Kunstklubben.
Det er et billede med sort tusch, med gullige, brunlige og blå nuancer og en meget stoflig karakter. Der er flere liggende skikkelser og andre figurer. Om der er harmoni?
Lidt ret har han vel, Jørgen Teik Hansen. Oplev da selv, hvad det billede har at fortælle.